Friday, 30 January 2009

bukan sengaja cuti lagi

yer.sudah dekat mau kol 6 petang.tapi aku masih diopis lagi.lately nih aku lah orang yang pertama sampai opis dan kekadang tuh aku lah orang terakhir yang pulang.pendek kate,aku lah yang tukang unlock and lock opis nih.haihh.tu pendek la kata,panjang tak kata hape ape pon.

malam ni aku ade kelas macam biase la kan.subjek "Research Methodology".aku ingatkan bole wat pengecualian untuk subjek ni.tapi kena gak ambek.coz dah jadi core subjek.

semalam aku cobe try plug in aku nyer sim kad broadband yang baru tuh.hermm.same gak.tak jalan pon.hampeh betol.mase nak register ari tuh,kemaen lagi cakap "tak po kak,mugo ni dio tok lamo kalu de ore atas key ing gak.semeta jah.dale maso 24 je jah." hissssssshhhhhhh.geram tol aku.aku outlet tuh dekat,dah lame aku g amek balik duit aku.geram tol.geram.dan geram lagi.yer la dah bape lame aku ketagihan ngan internet nih.nak surfing pon susah.nak blogging pon susah.geram lagi geram.start jap lagi aku akan call budak pompuan yang promote kat aku tuh.setiap ari aku akan call dia sampai dia.bia haru kelabu hidup dia.kekekekekeeeeeeeeeekk.selagi tak dapat,selagi tuh aku akan call dia.

*wink wink

malam ni aku dapat tahu ade performing arts.kat galeri seni shah alam.stat kol 8-12 malam.aku nak pegi.nak nengok.tapi kan,geram betol camera aku bateri weak.hishhh.ini kerana Ali lupe kasi charger kat aku itu hari.geram aku geram lagi.so,maybe malam kalu pegi pon aku amek gambar pakai camera henpon jer la.



jOmmmmmmmmmm !!!

notatangan : nak g kelas ker tak nih budak kecik ??


Monday, 19 January 2009

budak kechik ngah blaja #002

minggu ni dah masuk minggu ke-tiga kelas bermula bagi semester baru. ari senin macam biase la kelas Bahasa Arab Level 1. ini semua gegara mase diploma dulu aku tak dapat B, jadi kena amek balik demi mengikut prosedur.huwarggggghhh.

tapi semester nampaknye bermula dengan agak baek so far.antaranye, pembelajaran kelas bahasa arab ni.mane tak nye,tergezut aku,kekekek.tak pernah la plak dapat belaja ngan ustaz yang sebegini jambu.heeeeeeeeeee.tinggi dalam 176cm.tinggi tuh.kulit muke cerah (dats y la we call jambu).tak gemok dan tak jugak kurus.kalu apply polis or askar,maybe memenuhi syarat kot.tapi kalu nak jadi pemain ragbi tuh memang kena reject la.pasal tak cukop berat badan.cara pemakaian plak, so far,ok jer.sebagaimana anak mude zaman skang ni.cuma satu jer aku tak berkenan,dia pakai kasut yang panjang ke depan tuh,tapi tak de la tajam sangat.tapi memang aku tak gemar la.cara penyampaian plak,ok jer.tapi slang utara tuh memang pekat giler arr.penceritaan plak, memang banyak citer ar yang disampaikan.kaki borak.kelakar.banyak cakap betol.pasal pengalaman dia mase belaja dulu.katenyer,dia tuh lulusan dari Universiti Al-Azhar,Mesir.amek jurusan pengajian bahasa arab.baru jer grad 2007.dan pernah menjadi cekgu mengajar disekolah agama kawasan perkampungan.

umor ustaz ni aku tak tau la plak bape.lebuh kurang baya aku jer kot.plus minus.

so,harapnyer kerajinan aku untuk lulus dengan cemrlang dalam semster ni, akan tercapai.insyaALLAH.bukan ape,ustaz jambu ni boleh motivate aku untuk rajin ke kelas.
wuuhhhhhhhhhhhhhuuuuuu !!

#ngehhhhh.



Sunday, 18 January 2009

meet uncle husein bravo !!

menang!!
jom kite sesame !!
beshhhhhhh!!!

video

cOngrats!!


adakah anda turut boikot?

adakah anda turot boikot barangan yang telah dihighlightkan itu??

owh.tak bape pasti ek?cobe la korang tengok kat website sini.berikot kat situ adalah brand yang diperkatakan harus diboikot.

huh!!



rupa blog #002

hari ni ahad dah.cepatnyer.haihhh.besok dah monday.boring nyerrrrrrrrr.kena kijer lagi.
haihhhhh.ni lah kalu dah idup makan gaji ni.

kawan aku cakap : tak baik mengeloh.bukan kah kerja itu satu ibadah??

#erkkkkk.

ok lah.ni aku saje nak bebel ni.pasal blog aku yang tak seberapa ni ha.Ali menegur aku.dia mintak aku tukarkan gambar aku kat blog ni.katenye,tak bape sesuai.tapi aku kasi alasan,kerna gambar itu telah aku edit.tapi dia kata,still nampak the real face of me.bukan nak berselindung.tapi aku ni bertudung.cuma tudung aku kekadang agak on off.dan kureang kuat pegangannya.itulah yang mama aku selalu bebelkan.hiiiiii.

kate Ali lagi,kalu bole tukarkan la gambar tuh.yang tuh biar kasi private jer.yer la umor aku pon dah kian meningkat,bile nak berubah nyer.aku terkebil la jugak.tapi aku still kontrol wat muke slamber dork aku tuh.poyosss la katakan.hikhihihk.

jadi,aku pon dah tukar la.
bukan kerana siapa yang menegur tapi kerana apa yang ditegur.


notatangankanan : tenkiu Ali.



Thursday, 15 January 2009

soklan saiko yang hampeh dari boss aku

hari rabu minggu lepas,7hb januari 2009,cukop la 6 bulan sudah aku menjalan khidmat kat tempat yang aku kije skang ni.tapi tak de pape pon yang berlaku.tak pe.aku ok jer.sabar jer dulu.wat tak tau dulu.tiade ape perkabaran dari boss aku atau sumber manusia.tempoh probation dah tamat.patutnye aku dimaklum sesuatu walau ape pon perkabaran nye.mane bley aku digantung tak bertali macam ni.haihhhh.

2 hari lepas opismate merangkap sahabatku dari jabatan sumber manusia dah kabarkan yang mana boss aku dah dikabarkan.

akhirnya,ari ni.sesampai je diopis pagi tadi aku mendapat email yang mana dari boss aku.terdapat dua borang harus dijawab.mak aiiiiiiiii!!!! soklan mengalahkan budak nak masok exam UPSR.huh!! pertama kali baca aku sakit hati.selang 2jam aku baca lagi,pon agak sakit ati + geram.sejam before balik aku print out dan baca lagi,then aku rase a bit release.coz aku rase aku ok tapi soklan tuh yang ntah pape coz orang yang buat soklan tuh saiko dan dia adalah boss aku yang rambut kerenteng tuh.die nih suke sangat nak akco emosi batin aku nih.huh!!!

sepanjang aku 5 tahun aku bekerja secara agak serius,tak pernah lagi time confirmation dapat soklan mcm gini.ingat aku ni berjawatan saiko ker?? ni aku nak jadi agak racist nih.even aku tak suke sebegitu.haihhhh!!!!

semua soklan kat bawah ni, boss aku yang pasan bagus tuh buat sendiri.

Your answers below will determine your confirmation. Most of these questions are related to your attitude and work ethics. Please answer as honestly as possible.

1. Are you committed to your job? Do you like the work that you do?

2. We are thinking of implementing a ‘clock in’ attendance system. Are you able to be punctual every day for work, 8.30am ?

3. Please give comments on your time management and prioritizing skills since the last review.

4. Since the last review, more tasks have been given to you. Do you feel you have too much to do? Are you able to work under pressure and meet datelines?

5. We know that you are attending part time classes, if there is a job that has to be finished and the dateline is very tight. What would you do and which would you give more importance to... Your job or your classes?

6. A job scope list was given to you in October 2008; do you think you have met at least 75% of the responsibilities stated?

7. Would you take MC and EL knowing you have month end, audit and year end closing?

8. If you have already applied for leave, but later, (maybe 3 days before your leave) you find out that your tasks are not complete would you still continue with your leave?

9. Staffs are abusing the Sat/ Sun replacement leaves. What is your solution for this if you are required to complete your tasks during weekdays (Mon- Fri) only?

10. Why do you think Company should confirm you?


11. Once you are confirmed and not able to perform what actions do we take against you? Please give a least 3 actions.




Saturday, 10 January 2009

planner 2009




saje jer taruk gambo Planner 2009 nih.yer la,dah lame dah jadi milik aku.sebelom 2009 lagi.dari dulu lagi memang suke ade planner or diary.aku suke yang dalamnyer berbentuk ala notes.coz akan kasi kebebasan aku untuk menconteng ape saje yang aku mau tanpa had.
tak suke sgt kalu diary yang ade siap tulis tarikh,yang dihadkan satu tarikh untuk satu page.itu kalo aku nak jadikan catatan harian la kan.tapi kalu untuk remind me pasal menda penting,aku planner yg nipis saje.untuk aku mark tarikh nyer saje.tapi sampai skang tak jumpe pon.jadi,aku mark je kat henpon aku.

aku sudah bikin blog ini.jadi mungkin tak perlu lagi diari.tapi tetap banyak yang aku bataskan dalam blog ini.yer la tak mo plak diary without lock.
#sengih#

sehingga ke hari ini,aku tak tulis ape pon lagi dalam Planner tuh.tak tau macam ne nak mulakan.dan jugak tak tau ape motif nyer.

mase sebelom aku memiliki dat Planner,aku berangan,aku mau jadikan planner tuh tempat conteng segala apa jua persiapan 'Hari Bahagia' aku.tapi oleh kerana titik permulaan belom ada lagi jadi aku tangguhkan nyer dulu.
haihhhh.

(~_^)


Thursday, 8 January 2009

budak kechik ngah blaja #001

ari ni first day blaja


adinda ku sayang sangat #001

adik-beradik
kami bertiga
al0n..angah..adik


Wednesday, 7 January 2009

10 Muharam

hari ini 10 Muharam 1430 Hijrah bersamaan juga 7 Januari 2009.
aku tak tau ker aku tak ingat ek? ntah la aku pon lupe.tapi pernah dengar. dan kalu tak silap suatu ketika dulu pernah diingatkan oleh arwah Nenek kesayanganku yang ku rindu selalu.yer.tentang sunat puasa 10 Muharam.

saje jer nak kongsi ngan korang.coz osmate aku si britt ni pon sebok dok ingatkan aku.katenye dia nak pose besok.aku???? InsyaALLAH. tapi wajib nyer pon blom ganti lagi nih.muahahhaaaaa.

untuk dapatkan penjelasan yang lebih lanjut juga lagi teliti dan arif, tentang keistimewaan bulan indah ini.cube korang klik kat sini.harapnye dapatlah sesama kiter manfaatkan nyer.

p/s : so,aku kena bangun sahur la ek??


Saturday, 3 January 2009

besday bOnda tercinta !!

versi satu :
Allah selamatkan mama !!
Allah selamatkan mama !!
Allah selamatkan mama ku sayang !!
Allah selamatkan mama !!

versi dua :
hepi besday to u !!
hepi besday to u !!
hepi besday to mama sayang !!
hepi besday to u !!

versi tiga:
selamat hari jadi !!
selamat hari jadi !!
selamat hari jadi mama !!
selamat hari jadi !!

hari ini 3 Januari 2008, ulang tahun kelahiran bondaku tercinta.yer,seperti tahun sebelumnyer aku tak dapat raikan bersamanya.pastinya aku akan hantarkan sms juga mms dan lepas tuh call.nyanyi nyanyi kat tepon sampai mama aku bingit dengarkan nyer.heee.tahun lepas kami sambut tapi agak lambat la sket. tapi tetap meriah.maybe hujung bulan ni aku balik kampong dan baru boleh bagi hadiah sama mama.ari tu katenyer mau sandal.

aku doakan bondaku senantisa sehat saja.gembira.ceria.even kekadang agak garang (tapi adik beradik dah lali pon) ahakkkkssss.

i love u. i miss u mama. muahhhh !!


rupa blog #001

yer.untuk sekian kalinye.
boleh dikatakan juga sempena tahun baru nih kot.jadi, dari hujung bulan disember tahun lepas lagi aku bercadang nak tukar rupe blog aku ni ha.

mase first time dulu,blog amek template ape ntah tapi memang agak kalerful la jugak. aku pon kureng ingat.then,aku rase macam nak kasi selesa sket.

so,untuk kali kedua aku tukar background nyer kaler itam.yer la memandang aku pon bukan berkulit cerah mane pon (ade kaitan ker kulit aku ngan blog ni???). jadi ketika itu kaler yang boleh match ngan semua kaler adalah warne itam.yer la itam itam si tampok manis,makin itam makin manes.yup,memang la agak selesa.

tetibe nyer plak,buat kali ketiga.aku merasekan itam itu gelap.(memang pon).jadi aku ngan rase gegatalnyer tukar lagi rupe blog aku.mase tuh aku ade jumpe satu web yang provide free template.suckmymolly namenyer.
aku memilih kaler pink.tapi ade gambar cartoon yang tak agak cantek.jadi aku biarkan saje.

untuk kali keempat nyer aku rase memang gambar kartun tuh tak cantek,jadi aku kasi tukar lagi.so,aku pilih kaler pink.nampak cute jer.heeeeee.semua widget pon kaler pink.heheheh.amatlah puas hati pade ketika itu.rase macam cantek jer.(perasan sensorang).

kali kelima!! latest.mase tuh dah nak hujung tahun.jadi aku terase macam blog aku yang kaler pink ni penuh la ngan gaya kewanitaan,padahal aku bukan macam tuh pon.buat entri pon agak kureng selesa dah sket.gatai betoi.jadi aku pon terpikir la kan sempena tahun baru jadi mahu tukar rupe blog.huhuhuhu.aku mahu sesuatu yang agak plain tapi tak de la kosong sangat kan.tapi yang macam biase jer.janji selesa untuk aku post pape pon entri yang aku mahu.
so,ini lah rupa BLOG aku yang terkini juga tak seberapa ni.ekekekek.
ngade tol kan!! bia ar.. ni blog aku pon.

itu lah iYda Juhar !!
(;


Copyright to IYda Juhar
Designed by UMIESUEstudio 2015